Нова радість стала,
Яка не бувала
Над вертепом звізда ясна
Увесь світ засіяла...
Різдво - це дуже красиве і радісне свято, яке з нетерпінням чекають і
дорослі і діти. Його святкують у всьому світі, але кожен народ вкладає в це
свято щось своє.
Вечір перед Різдвом називають Святим вечором. Зранку в будинках
готують страви для святкової вечері. У кожному будинку наряджають ялинку,
прикрашають іграшками і гірляндами. Біля неї - сніп з необмолоченного зерна
пшениці, так званий дідух. Наші предки, та і ми зараз віримо що в ньому
перебувають духи дідів - прадідів, заступників будинку. Свята вечеря
складається з 12-ті традиційних страв (12 місяців в році, 12 апостолів
Христа), які ставлять на стіл, накритий білою скатертю. У деяких областях
Західної України під скатерть кладуть трохи сіна (частка яселек, в яких
народився Бог). Одною з головних страв являється кутя, найголовніша
обрядова їда. Її готують з товченої пшениці (зараз таку пшеницю можна
купити в магазині). Заправляють кутю медом, добавляють горіхи, родзинки.
Крім того, обов'язково на столі мають бути борщ з вушками (маленькі
варенички з грибами), оселедець, голубці з тертої картоплі, грибна підлива,
горох, квасоля, узвар (компот з сухофруктів), пампухи (пампушки), вареники
з різними начинками (картопля, капуста). Коли вареники готуються, можна в
них вкласти декілька монет (вважається, кому попадеться вареник з монетою -
той буде щасливий весь рік) Всі страви мають бути пісними (готують на
пісному маслі). В той же час готуються блюда і на Різдво: голубці з м'ясом,
холодець з м'яса і риби, всілякі салати, і різні наїдки.

Як тільки на небі зажевріє перша зірочка, всі збираються на святкову
вечерю. Якщо сім'я живе в приватному будинку, де є тварини, то перед
Святвечором господар виносить на вулицю кутю і пригощає всіх тварин, які є
в господарстві. Є повір'я що на Різдво тварини розмовляють між собою.
Господар входить в будинок, виголошується молитва, і всі сідають за стіл.
На столі запалюють свічку. Є і таке повір'я: якщо свічка горить рівно, то
всі присутні за столом, цього року будуть живі і здорові. Ще одна традиція
на Різдво в Західній Україні: Свята вечеря - свято родинне, але на столі
ставлять тарілку для гостя, якщо такий з'явиться. На вікні ставлять тарілку
з кутею за померлих, щоб вони знали що про них пам'ятають. Самий старший в
сім'ї (дідусь, бабуся або батько, мати) три рази хрестить кутю після чого
поздоровляє всіх з Різдвом Христовим, і всі починають вечеряти. У деяких
сім'ях збереглася традиція їсти з однієї тарілки, але зараз - це рідкість.
За кутею слідують всі страви, які є на святковому столі.
Після вечері звучать колядки (різдвяні пісні). Зі столу посуд не
забирається, щоб духи могли прийти і повечеряти. Ніч перед Різдвом - це
свята ніч, тому світло горить до ранку. У деяких областях в Західній
Україні у ніч перед Різдвом, а в інших - лише на Різдво приходять колядники
або вертеп (хлопчики або навіть парубки, переодягнуті як ангели, біс,
воїни, смерть). Вони несуть з собою срібну зірку, дзвіночки, шопку (маленький
будиночок, зроблений з дерева і накритий соломою) у якій в ясельках спить
маленький Ісусик. Колядники розказують про народження Христа, звучать
колядки, після чого господарів поздоровляють з Різдвом, бажають щастя і
здоров'я в Новому році.
У ніч перед Різдвом ніхто не спить. Вранці всі збираються в церкву, де,
відстоявши службу, довго співають колядки. Після служби розходяться по
будинках і чекають гостей або самі йдуть відвідати родичів і знайомих. У
містах і селах на Різдво, перед церквою ставлять поміст на якому ставлять
спектаклі про народження Ісуса Христа. Свято Різдва в Західній Україні - це
улюблене свято, яке чекають і люблять через святково прикрашену ялинку,
можливості поколядувати, поглянути вертепи. І ще: щороку, народження Христа
нагадує про те, що Бог завжди з нами, пам'ятає про нас і любить. Він бажає
нам всім миру і добра, щоб зірка, яка зійшла над Вифлиємом під час його
народження, освітлювала нам шлях до добра і щастя.
|
|
Немає коментарів:
Дописати коментар